Dieta, która zalecana jest przy problemach zespołu jelita drażliwego. Skomponowana jest w oparciu o tabele produktów o niskiej zwartości FODMAP.
FODMAP, to skrót od nazw grup cukrów fermentujących: Oligo-sacharydów, Di-sacharydów oraz Mono-sacharydów i Polioli.
Cukry te u osoby, która ich nie toleruje, fermentują w jelicie cienkim i powodują nagromadzenie gazów. Jest to przyczyna bóli brzucha, wzdęć, przelewania czy biegunek.

Z diety eliminujemy:

– rośliny strączkowe: ciecierzyca, soja, fasola, soczewica

– produkty mleczne zawierające laktozę, mascarpone, ricotta, mleko skondensowane, mleko sojowe

– cebula, czosnek, brokuły, kalafior, szparagi, karczochy, patisony, brukselka, groszek zielony, buraki ćwikłowe, kapusta, grzyby, koper włoski

– jabłko, gruszka, mango, nektarynka, brzoskwinie, morele, śliwki, owoce suszone

– żyto, produkty pszenne

– syrop z agawy, miód, syrop glukozowo-fruktozowy, słodziki (sorbitol, mannitol, maltitol, ksylitol)

Przykładowy jadłospis

PONIEDZIAŁEK Śniadanie II Śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja
Pasta jajeczna z ogórkiem i pieczywem ryżowym Witaminowy koktajl z bananem Duszona pierś w sosie własnym z ryżem, sałaty polne z pomidorem koktajlowym Sałatka z pieczoną marchewką i serem feta Gołąbek bez zawijania w delikatnym sosie pomidorowym