Dieta przeznaczona dla osób zmagających się z otyłością oraz insulinoopornością. Zalecana również w prewencji rozwoju chorób serca i układu krwionośnego oraz cukrzycy.
Co wyróżnia tą dietę spośród innych?
Ograniczyliśmy podaż blendowanych koktajli oraz zup w formie kremowej. Stosujemy składniki tylko i wyłącznie o niskim indeksie glikemicznym. Eliminujemy źródła nasyconych kwasów tłuszczowych, zastępując je zdrowymi tłuszczami (oliwa, awokado, orzechy). Dieta ta obfituje w warzywa, które stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego, niezbędnego dla utrzymania prawidłowej glikemii.

Przykładowy jadłospis

PONIEDZIAŁEK Śniadanie II Śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja
Buraczany twarożek z orzechami, pieczywo razowe Sałatka ze śliwką, rukolą i ciecierzycą Malezyjska zupa z batatami Sałatka pęczakiem, pieczoną marchewką, fetą i oliwkami Papryka faszerowana kaszą orkiszową