Warzywa kapustne i goitrogeny w chorobie Hashimoto

Autor artykułu:
Natalia Dworzyńska
- studentka III roku Dietetyki na wydziale Żywienia Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Istnieje wiele mitów dotyczących wpływu spożywania warzyw zawierających goitrogeny na chorobę Hashimoto. Bardzo często eliminuje się te produkty z diety, tymczasem, obecnie, diety eliminacyjne nie są zalecane przy tej chorobie. 

Ten artykuł rozwieje twoje wątpliwości na temat tego, czy można spożywać warzywa kapustne i produkty zawierające goitrogeny oraz jak je przygotować, aby zawierały jak najmniej substancji wolotwórczych.

Goitrogeny - gdzie występują

Goitrogeny są substancjami antyodżywczymi, które mają zdolność do wiązania się z jodem, co zaburza jego wbudowywanie się w cząsteczki hormonów tarczycy i może prowadzić do jego niedoborów.

Substancje goitrogenne znajdziemy w produktach takich jak:

     brukselka

     kapusta

     brokuł

     kalafior

     jarmuż

     rzepa

     rośliny strączkowe

     soja i jej przetwory

Czy to oznacza wyeliminowanie tych produktów z diety? Niekoniecznie, ponieważ niekorzystny wpływ substancji wolotwórczych uaktywnia się w przypadku spożycia dużej ilości posiłków obfitujących w te produkty, przy jednoczesnej podaży jodu.

Czy da się pozbyć substancji wolotwórczych z pożywienia?

Możemy zastosować kilka metod, które pozwolą na zmniejszenie występowania substancji antyodżywczych w produktach w produktach je zawierających.
Są to na przykład:

     Wcześniejsze moczenie warzyw (w przypadku fasoli, czy grochu)

     Gotowanie w dużej ilości wody, bez przykrywki

     Mrożenie

 

Te techniki kulinarne powodują inaktywację substancji antyodżywczych nawet do 30%.

Soja w Hashimoto

Ten akapit powinien uspokoić wszystkich wegetarian.

Białko sojowe, ze względu na występujące w nim goitrogeny, często jest uznawane za produkt niewskazany w diecie osób borykających się z chorobą Hashimoto. Jednak badania naukowe dowodzą, że produkty sojowe są bogatym źródłem tyrozyny (czyli aminokwasu, który jest prekursorem hormonów tarczycy) oraz potwierdzają jej korzystny wpływ na wewnątrzkomórkowe przemiany hormonów tarczycy.

Dlatego soja oraz jej przetwory nie powinny być całkowicie eliminowane z diety przy Hashimoto, szczególnie przy dostatecznej podaży jodu.

Należy jednak pamiętać, że spożywanie produktów sojowych oraz innych produktów zawierających goitrogeny, może zaburzać wchłanianie przyjmowanej lewotyroksyny. Dlatego warto spożywać te produkty w odstępie min. 1 godziny od przyjmowanego leku.


Jak pogodzić przyjmowanie leków z posiłkami zawierającymi goitrogeny?

Najczęstrzym zaleceniem jest przyjmowanie leków na rano, jednak wpływ składników pożywienia na wchłanianie lewotyroksyny nie sprzyja zażywaniu go podczas śniadania. Po przyjęciu tabletki, powinien być zastosowany odstęp min. 1 godziny do śniadania. Dla tych, którzy o poranku cenią każdą minutę, zalecamy przyjmowanie leków wieczorem, godzinę lub dwie po spożyciu ostatniego posiłku.

Podsumowując

Substancje goitrogenne występujące w warzywach kapustnych, czy roślinach strączkowych mogą powodować hamowanie syntezy hormonów tarczycy oraz indukować rozwój wola. Natomiast przy odpowiednio skomponowanej diecie, czyli takiej która jest różnorodna oraz zapewnia odpowiednią podaż jodu, bez obaw możemy wplatać warzywa kapustne i inne produkty zawierające substancje wolotwórcze. Musimy zdawać sobie sprawę, że te produkty pomimo swojej wady, zawierają również wiele innych, ważnych dla naszego organizmu, składników odżywczych, witamin oraz składników mineralnych i nie możemy na zawsze wykluczyć ich z codziennej diety.

Nie jesteś pewien jak powinna być skomponowana twoja dieta?

Źródła

1. „Fizjologiczne aspekty postępowania dietetycznego w chorobie Hashimoto” – K. Lachowicz, M.Stachoń, E. Pałkowska-Goździk, E. Lange

2. „Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy przy współwystępowaniu choroby Hashimoto” – E. Zakrzewska, M. Zegan, E. Michota-Kaktulska
3. „Leczenie niedoczynności tarczycy” – Katarzyna Łącka, Adam Czyżyk